
QUESTIONS 

 
Council Procedure Rules 2.4 and 10 set out the procedures for asking questions at the County Council Meeting. 

 
2.4  Reports, Statements and Questions 
 

(a)  Any reports of the Executive or committees shall, whenever possible, be printed and circulated to Members of the 
Council before the meetings at which they are to be considered. 

 
(b)  The Leader of the Council may make a statement to the Council on any matters relevant to the Council and any 

portfolio holder (including the Leader if he/she holds a portfolio) or Chairman of any overview and scrutiny committee 
may make a statement to the Council on any matters relevant to that portfolio or the work of that overview and 
scrutiny committee. Members of the Council may, without notice, ask the Member who made the statement questions 
arising from matters raised in that statement or may ask any questions on matters in that portfolio not mentioned in 
the statement, but unless notice has been given by 10 am the previous day the person to whom the question has 
been put may respond in writing, with a copy being placed in Members’ Group Rooms. The provisions of Council 
Procedure Rule 10 (b), (c), (d) and (e) shall apply to questions under this Council Procedure Rule. 

 
(c)   No Member shall speak more than once or for more than two minutes on any statement made by the Leader or a 

portfolio holder or Chairman of the Scrutiny Board or of an Overview and Scrutiny Committee, except that one 
representative of each Group may speak for 5 minutes when responding to the statement made by the Leader. The 
Leader or portfolio holder or Chairman of the Scrutiny Board or of an Overview and Scrutiny Committee making the 
statement is not limited in the time allowed to make the statement or limited in time or frequency of speaking when 
responding to questions. 

 
10. QUESTIONS BY MEMBERS 
 

(a) In addition to his/her right under Council Procedure Rule 2.4 to put questions or statements to the Leader or a 
portfolio holder or Chairman of an overview and scrutiny committee or in any report, a Member may ask the 
Chairman of any committee, other than an overview and scrutiny committee, any questions relating to the business 
of the Council or may ask the Chairman or nominated member of the North Yorkshire Fire and Rescue Authority a 
question on the discharge of the functions of such Authority. 

 
(b) Every question shall be put and answered without discussion, but the person to whom a question has been put may 

decline to answer. 
 
(c) With the consent of the Chairman of the Council, the Member who has asked a question may ask a supplementary 

question arising out of the reply.  In these circumstances the speaking time will be limited to one minute. 
 
(d) Where the information asked for in a question is contained in any of the Council’s publications, it shall be deemed a 

sufficient reply if the publication containing the information is indicated. 
 
(e) Where the reply to any question cannot conveniently be given orally, it shall be deemed a sufficient reply if the 

answer is supplied to the Member asking the question as soon as reasonably possible and copies shall at the same 
time be placed in the Members’ Group Rooms. 

 
(f) The Chairman shall call on Members to ask questions under this Council Procedure Rule in the order of respondent 

set out below and, within that order, in the order in which notice of questions was given to the Assistant Chief 
Executive (Legal and Democratic Services) by noon the previous day. In the absence of prior notice having been 
given, Members must inform the Chairman of their wish to ask a question and these will be called in the order 
received, but after questions of which prior notice was given.  Copies of all written Member questions received for a 
meeting of County Council will be circulated to all Members in the Council Chamber. 

 
(g) The time limit for questions under this Council Procedure Rule for each respondent will be 5 minutes.  Once the time 

allocated for any respondent has expired at any meeting, the Chairman shall not permit any further questions to be 
asked of that respondent under this Council Procedure Rule but, if a question or response has been started it may be 
completed, irrespective of the time limit, as may any response to any question being asked when the time limit is 
reached.   

 
Order of questions 
 
(i) to the Chairman of the Standards Committee; 
 
(ii) to the Chairman of an area committee; 
 
(iii) to the Chairman of any other of the Council’s committees; 
 
(iv) to the Chairman or other representative of:- 
 

 North Yorkshire Fire and Rescue Authority 

 

 


